Thursday, September 27, 2012

Interior style - part 2


Pada topik yang lepas saya menulis tentang kegemaran hiasan dalaman saya, iaitu gaya scandinavia kerana penataan yang ringkas dan nampak  bersih.  Terkadang, terdetik dihati saya, apakah sebenarnya gaya penataan rumah melayu yang moden. Selalu gaya rumah melayu asli adalah rumah kayu, perabot kayu, ukiran kayu yang berkerawang, tetapi bagaimana dengan penataan melayu moden.  


Malay style
Sumber:imakubex.iluvislam.com
English style:

Chinese styleJapanese style
Sumber:trendszine.com

Bali style
Sumber:interiorarcade.com


Mediterranean style
Sumber:debbie-debbiedoos.com

Minimalist style
Sumber:designindoor.com


Zen style
Sumber: naurahomedesign.com
Biasanya yang popular adalah gaya Inggeris, Oriental ..Cina dan Jepun, gaya korea belum lagi,..mungkin lepas Gangnam style popular ada gaya korea. Gaya Mediterranean, gaya Zen, Minimalist, Bali ...dan ada juga gaya lain yang mungkin saya tidak tahu. Apa-apa pun bagi saya gaya penataan bergantung kepada “taste” dan juga ketebalan poket. Saya juga berminat dengan ruang yang ada gaya penataan tapi harus dibuat berdikit-dikit kerana poket yang kurang tebal.

Bagaimana dengan penataan yang tiada gaya apa-apa tetapi hanya cenderung kepada citarasa tuan rumah sahaja. Saya ingin bercerita mengenai rumah kakak saya, dimana saya fikir gayanya adalah kepada apa yang diinginkan. Saya melihat dinding rumah dihiasi dengan banyak foto-foto besar  keluarga, aksi anak-anak  dalam pelbagai gaya. Mungkin kerana pengaruh suami yang bekerja didalam bidang fotografi yang  memungkinkan gambar-gambar berikut dapat diambil dalam keadaan yang nampak hidup dan cantik.  Saya nampak barisan anak patung kecil-kecil yang dibeli daripada IKEA yang disusun kemas diruang tamu, saya fikir itu adalah patung mainan anak-anaknya, memandangkan anak-anak beliau yang masih kecil.  Tetapi menurut katanya anak-anak patung itu adalah merupakan sebahagian daripada hiasan rumah, kerana dulu pada zaman kanak-kanak tidak berkemampuan untuk membelinya. Jadi sekarang mungkin kerana sudah berkemampuan dan walaupun sudah terlebih usia, beliau tetap membelinya.

Ya, satu kemampuan  dan satu lagi  penawaran pasaran. Dulu barang hiasan rumah tiada variasi dan juga hiasan rumah bukan satu gaya hidup. Ada almari lauk, meja makan dan set sofa rotan sudah cukup baik. Kabinet dapur???, itu pun benda baru. Macam mana boleh masuk dalam kehidupan kita sekarang dan juga kabinet dapur umpama perabot wajib disetiap rumah saya kurang pasti. Sedar-sedar saya pun mahu kabinet dapur juga.

Kemudian saya terfikir apakan kecenderungan saya.  Lulusan perakaunan,  takkan lah saya nak gantung P/L pulakkan??, suami ....ikut sajalah kecenderungan saya. Saya  duduk di kawasan perumahan baru, jadi banyak bertandang majlis doa selamat dan sebagainya. Kerapkali saya melihat lukisan cat minyak sebagai penyeri dinding. Hmmm....lukisan sebagai penyeri dinding, satu idea yang baik. Tetapi saya kurang pasti mahu gambar apa. Kebiasaannya saya suka “survey “ dulu. Daripada situ saya tahu rupanya lukisan asli dan tidak asli.  Saya berkunjung ke Galeri Lukisan di SACC dan pemiliknya menerangkan lukisan sebenarnya satu cara menghayati seni dan juga satu konsep pelaburan.  Menghayati seni saya pernah dengar tetapi konsep pelaburan saya agak kabur. Menurut beliau pembeli mesti meneliti karya-karya pelukis yang sedang meningkat naik, kerana pada permulaan karier lukisan ini dijual dengan harga yang agak murah. Tetapi jika pelukis itu kemudiannya terkenal serta menerima pelbagai anugerah, harga lukisan itu akan meningkat setanding dengan nilai pelukis itu sendiri. Seperti  Datuk Ibrahim Hussein, nilai harga lukisannya makin meningkat.Begitu rupanya, tapi maklumat itu hanya tersimpan kemas dan jadi pengetahuan sahaja kerana lukisan asli yang begitu kecil harga bermula daripada RM4,000. Bukan saya tidak menghargai seni, tetapi saya belum sampai ke tahap itu lagi.Lukisan The Fighting Cockerels
Sumber:http://mstar.com.my/mingguan/cerita.asp?file=/2012/9/18/mstar_mingguan/20120918214432&sec=mstar_mingguan

Jadi, berbalik kepada pengamatan pertama...lebih baik saya hasilkan sesuatu mengikut kecenderungan saya.  Mungkin hasil jahitan saya menarik untuk dibingkaikan dan menjadi penyeri dinding. Rekabentuk  dan warna sudah pasti tetapi peringkat perlaksanaan masih samar lagi. Mungkin juga di masa depan mahu menghasilkan quilt berciri malaysia....gambar wau, durian..., ayam jantan...(and the list go..on..on...on).


Thursday, September 20, 2012

Envelope pillow

This is for a friend who like sleek and simple design. This pillows is to complete the set BEDDINGE (sofa bed from IKEA). I used  LENDA fabric in yellow colour pricing at RM19.90 p/metre.  The pillow is decorated with wooden button.  I used  wooden button to the oblong before, therefore my friend suggested to used wooden button also for the next project...for standardization of the pillow. Good suggestion, anyway.

Of course, cat will pose with 
new production line first.


Pillow front view and back view


Another pix of front and back view

Wednesday, September 12, 2012

Bantal butang oblong

Bukan burger sahaja boleh dioblongkan, bantal juga boleh masuk kategori oblong.  Saya membuat sarung bantal oblong berukuran 55sm lebar x 38sm panjang,  untuk melengkapkan set sofa bed  iaitu Beddinge.  Kawan saya bercitarasa simple, tapi mahukan  kelainan. Selain daripada itu warna harus cerah supaya ruang rumah nampak lebih besar. WOW! banyak sungguh permintaankan!, tapi takpe saya cuba penuhi sesuai dengan falsafah..CUSTOMER ALWAYS RIGHT..kan!kan!kan!.

Berbalik kepada cerita  asal iaitu sarung bantal, Sarung bantal oblong ini menggunakan fabrik LENDA kelabu yang berharga RM19.90 p/meter. Sarung bantal ini dihiasi dengan 3 biji butang coklat ira warna kayu untuk menaikkan seri dan memberi kelainan.


Kucing yang sempat berposing dengan "make over" sofa bed yang baru.Close-Up Bantal oblong dari dekat.
Projek yang seterusnya mungkin selesai dalam minggu depan adalah bantal jugak. tapi dalam bentuk sampul. Juga untuk melengkapkan set sofa bed biddinge ni. Lagi banyak bantal lagi meriah, bak kata pepatah Inggeris....THE MORE THE MERRIER.

Saiz : 55sm lebar x 38sm panjang (Sarung Bantal)
Harga: RM30 bagi satu sarung.Monday, September 3, 2012

Sarung kerusi makan

Bagaimana mahu menukar rupa kerusi  lama kepada yang baru tanpa melibatkan kos yang besar. Salah satu caranya ialah dengan menukar fabrik tersebut.  Saya memilih fabrik daripada ikea iaitu SOFIA yang berharga RM25.90 semeter untuk tujuan tersebut. Fabrik ini telah lama saya beli kerana jika bershopping di ikea  dan terjumpa fabrik yang berkenan baiklah terus dibeli kerana jika datang dikemudian kali mungkin sudah kehabisan stok ataupun fabrik tersebut sudah tidak dijual lagi. Saya memilih SOFIA  berjalur hijau untuk menaikkan seri ruang kerana rumah didominasi oleh warna hitam, coklat dan kuning.

Sarung kerusi lama

Sebelum ini  saya hanya membuat sarung pada bahagian kusyen sahaja, tetapi teringin pula untuk membuat sarung kerusi  penuh memandangkan yang penuh tersebut lebih cantik dan nampak "proper". So, kenalah bereksperimen dan belajar membuatnya terlebih dahulu. 

Setelah meneliti beberapa aspek jahitan maka saya pun memulakan projek. Sebanyak 6 meter kain diperlukan untuk membuat sarung kusyen dan juga alas meja.

Lihat hasilnya - saya rasa mampu mengubah ruang supaya menjadi lebih cerah dan nampak "awesome".

Mari kita lihat beberapa gambar yang memaparkan aksi kanak-kanak gembira dimeja makan.(Dining table with a model)


Sarung ini mempunyai kusyen dibahagian tempat duduk (diletakkan basting ) supaya lebih selesa ketika menjamu selera.

Kelemahannya sarung kusyen putih menyebabkan kekotoran cepat lekat, terutamanya anak-anak yang suka makan nasi kicap dan jugak coklat. Tetapi ia juga mampu membuatkan ruang nampak lebih berseri dan cerah mata memandang. Selepas ini saya mungkin akan membuat satu set lagi sarung kusyen menggunakan fabrik SARALISA  (fabrik corak kipas) mungkin untuk  4 kerusi dan 2 kerusi lagi menggunakan DITTE hitam. DITTE hitam khusus untuk anak-anak duduk sambil makan   nasi kicap mereka.Tujuannya perlu ada 2 set, satu basuh dan satu lagi pakai.


Harga pasaran : RM40 per cover
Jika satu set termasuk alas meja 
untuk 6 orang adalah RM300.