Tuesday, September 17, 2013

Sarung Sofa Tullsta

Ini merupakan projek terbesar dan terbaru,.....Buat sarung kerusi sendiri. Kesimpulannya tak susah sangat dan tak senang sangat. Hanya perlukan masa dan berhati-hati semasa proses membuatnya supaya hasil kerja menjadi cantik.

Niat dihati memang nak nak buat sarung daripada fabrik bercorak supaya padan dengan tema warna rumah. Warna coklat, kuning dan hitam.  Sarung yang sedia ada dijual adalah kosong, mungkin kerana mudah hendak dipadankan dengan apa-apa tema warna sekalipun.

Fabrik yang dipilih adalah bernama Gurine Fabric berharga RM19.90 p/meter. Saya pilih sebab ada percikan warna kuning yang mampu menaikkan seri rumah. Mujur dah lama beli, rasanya kalau pergi sekarang saya akan pilih kain stockholm warna hijau daun dan juga stockholm kuning corak bulat-bulat. Beli saja dulu kemudian simpan, sebab saya selalu kecewa pergi stok kain yang saya minat habis.
Sedikit ingatan daripada saya, jika anda mahu menempah sarung sofa pastikan kainnya tebal. Elakkan daripada menggunakan kain langsir yang licin kerana kainnya mudah pecah dan juga si penjahit kain juga mudah stress kerana kain sukar digunting dan mudah koyak jika terkena jarum.  

Berikut adalah gambar-gambar yang berjaya  didokumenkan semasa proses pembuatannya. Tidak berjaya mendokumenkan secara lengkap kesemuanya  kerana sijurugambar (suami)  terlupa, setelah selesai satu proses baru teringat. Mudah-mudahan gambar-gambar yang lebih lengkap akan akan dapat diambil kesemuanya untuk  untuk projek  Tullsta Armchair. (untuk saiz yang lebih kecil).

Pic 1- Semasa proses memikir & mengukur
Kepingan -kepingan kain yang hendak dicantumkan

Pandangan daripada belakang dan depan.

No comments:

Post a Comment

Thanks for your visit and comments.