Friday, December 30, 2016

sarung bantal ada nama

Ini adalah merupakan posting terakhir bagi tahun 2016 ini. Tahun yang penuh dengan cabaran dan juga merupakan tahun ke 6 HomeSewingDesign beroperasi. 
Posting pada kali ini  adalah merupakan sarung bantal kanak-kanak yang dibuat khusus kerana ada nama pada sarungnya . Tak boleh share yea!
Kebelakangan ini saya menggemari nuansa warna yang berwarna cerah. Jadi banyak palet fabrik  berwarna cerah yang ada didalam simpanan saya.
Asalnya sarung bantal untuk adik fabrik merupakan pilihan saya kerana si adik masih berstatus "toddler". Kakak juga ada citarasa yang tersendiri apabila memilih fabrik bermotif singa dan gajah berwarna oren. Jangan sangka kanak-kanak tiada taste!

Sarung bantal untuk adik.

















Si kakak juga tidak mau ketinggalan!

Friday, December 23, 2016

Bantal kitar semula

Disebabkan saya adalah pengusaha apa-apa saja yang berkaitan dengan bantal, maka projek kitar semula saya juga adalah bantal juga.





































Set sofa ni saya beli 13 tahun lepas.  Sofanya dah tak boleh guna. Selain daripada spring yang dah melendut-lendut, span sofanya pun dah berderai keluarkan habuk. Tak bagus untuk orang yang ada anak kecil macam saya. Jadi saya selamatkan bantalnya yang masih elok untuk dibuat toto mini. Boleh juga jadi "port" untuk budak-budak ini menonton tv. Saja pilih warna hitam supaya tak mudah nampak kotor.

Ok...dah ada tukang rasmi.

Seorang macam tengah berangan..



Seorang lagi macam ditepi pantai saja gayanya.


















Untuk 3 biji  bantal memerlukan 3 meter kain. Boleh juga di cuba jika nak selamatkan bantal-bantal lama, ataupun kalau malas buat ..tempah aje dengan saya..πŸ˜‡



Wednesday, December 14, 2016

Kain bedung@ Receiving blanket

Bila menjahit kain bedung ni teringat zaman 10 tahun dulu, semasa excited nak menerima anak pertama. Memang kurang pasti apa yang perlu dibeli dahulu. Dalam kepala teringat nak beli baju je. Diam-diam ibu mertua buatkan kain bedung daripada flanel dan juga barut baby. Mungkin juga  bedung dan barut saiznya agak kecil di pasaran.

Cerita kali ni pasal kain bedung baby.  Nak mudah beli aje kain lampin anakku lepas tu bedung. Tapi customer ni memang nak saiz yang besar supaya nanti beli baby dah besar sikit boleh jadi selimut. Baby biasanya dah sebulan tu memang tak boleh duduk diam, tangan keluar, kaki keluar. Sekejap je dah terlerai. 

Err, bear tu hanya props yea. Tengah duduk dengan selesanya diatas kain kapas putih yang nak dibuat bedung tu.






























Fabrik putih saya tambahkan piping tepi supaya lebih berseri. Lebar dan panjang adalah dalam 1 meter supaya boleh dijadikan selimut bila baby sudah besar sikit.


























Adi Marzuqi sedang buat Quality Checking.


































































The End......πŸ‘Ά

Monday, December 5, 2016

Cadar bercorak

Masih lagi dalam mood pembuatan cadar. Rasanya 2 bulan kebelakangan ini adalah paling banyak saya buat cadar, baik cadar tempahan mahupun cadar sendiri.Saya pantang jumpa kain cantik. Kalau jumpa mesti beli, buatnya kemudian. Sebab kalau ditunggu fabrik nya dah tiada didalam stok. Kadang-kadang kain yang saya beli tujuannya buat cadar tapi mungkin jadi projek lain juga.

Fabrik cadar yang masih belum di "project"kan.






































    
 ☝Tempahan cadar bercorak bunga matahari  yang diterima.

πŸ’“ 1 set cadar labuh
πŸ’š  2 helai sarung bantal


πŸ‘‡ Tempahan bagi cadar sweet cherry - Fitted sheet



































Tempahan khusus untuk yang bercitarasa feminin. Cadar corak "sweet cherry
Closed up - sarung bantal dan juga corak kain.πŸ’

Thursday, December 1, 2016

Cadar "munga-munga"

It's really fun working with something sweet and beautiful". Tema fabrik kali ini adalah berbunga-bunga, sesuatu yang manis, berwarna merah jambu dan ringkas. Sesuatu yang feminin khusus untuk anak remaja.

Kenapa handmade sedangkan ada banyak produk yang sama di pasaran? Mungkin ada konsep dekorasi sendiri supaya cadar sama dengan konsep dekorasi bilik. Boleh pilih mahukan bantal satu, bantal 2 ataupun bantal 1 dan bolster 1. Bagi saya pemilihan fabrik cadar yang sesuai memang mampu menaikkan seri ruang. Cadar terutamanya daripada fabrik kain kapas memang sangat berbaloi selain selesa.

Berikut adalah hasil "handmade" terbaru daripada  HomeSewingDesignπŸ’“

Cadar bergetah dengan satu sarung bantal.




Yeay.....ada anak patung sedang beradu.
































Sarung bantal dan juga corak - closed up


















<




















The summary.....🌺

Tempahan bantal kekabu

Tempahan kali ini datangnya daripada Taska Nur  Suci, seksyen 19 bagi menggantikan bantal-bantal kekabu yang lama dengan yang baru. "Make Over" kali ni menggantikan batang bantal dengan kain belacu. Kenapa kain belacu? bukan kain kapas...yang warna putih tu yea? Sebab kain belacu lebih lasak.

Sarung juga perlu diganti baru menggantikan sarung yang sedia ada. Saya memilih fabrik untuk dibuat cadar bercorak kereta dan juga bunga besar-besar warna merah jambu. Bagi saya bahagian yang paling seronok bila dapat sesuatu "job" adalah bahagaian pilih fabrik.😘 . Hanya nyatakan konsep dan warna yang disukai.


Saiz bantal adalah 12" inci (panjang) x 18" inci (lebar).




Batang bantal yang telah diganti dengan kain belacu.




















Sarung bantal yang telah siap untuk "delivery"




















Friday, November 18, 2016

Buku menjadi panduan

Salah satu kegemaran saya selain daripada menjahit adalah membaca. Membaca dapat meningkatkan ilmu pengetahuan....ha, macam klise saja bunyinye kan.  Bagi saya membaca sebenarnya dapat membentuk fikiran. Hidup kita dikawal oleh pemikiran kita. Dimana kita seterusnya...hidup kita juga bergantung kepada corak masa lampau didikan yang kita dapat. Tapi bukan itu yang saya nak share....mukadimah sahaja.
Buku-buku dibawah ini sebenarnya dah lama saya beli. Ada yang dah berusia 14 tahun. Masih relevan bagi saya. Dan tak sangka dipenghujung tahun ini saya membuka kembali dan meneleknya satu persatu.

Buku - Working from Home

Menerangkan dengan jelas bagaimana kita perlu berjimat jika kita memilih untuk self employed. Begitu juga memperbaiki hubungan dengan komuniti setempat kerana kita hidup bermasyarakat. Begitu juga memperbaiki disiplin diri.

Buku - SINGER (Quick & Easy Decorating project)

Kulit buku ni kurang lawa bagi saya...very 80's. Ini buku menjahit saya yang pertama.  Saya cuma nak tengok apa yang saya boleh buat untuk projek dekorasi rumah. Masa ni skill menjahit saya sangat teruk dan tak tahu memilih  fabrik yang sesuai untuk satu-satu projek.

Buku - Amy Butler's little stiches for little one

Saya terpesona dengan kulit bukunya. Lagi terpesona dengan isi kandungannya. Harga RM100 saya pejamkan mata membelinya. Buku ini betul-betul mengubah persepsi dan gaya jahitan saya. Saya tidak pernah pun membuat satu pun projek didalam buku ini, walaupun buku ini lengkap dengan lakaran. Daripada buku ini saya meneroka dunia Amy Butler dan saya sangat kagum dengan idea-ideanya.

Buku - Craft, Show and Sell

Buku ini lebih menerangkan langkah-langkah untuk menjalankan perniagaan. Ia agak berbeza dengan buku-buku jahitan lain kerana tidak berkongsi pattern. Kaedah pricing nya agak menarik bagi saya.


Ada banyak lagi buku yang saya beli disebabkan bermacam alasan. Suka pattern, suka kulit, ataupun harga  best. 



Thursday, November 10, 2016

Sarung bantal kanak-kanak

Yeay....

Saya berpeluang membuat sarung bantal kanak-kanak lagi. One of my favourite subject....sebab dapat bereksperimen dengan benda-benda comel. Tempahan kali ini datang daripada mama Nurul Aien untuk anak bujang ...Muhammad. 
Saya menggabungkan warna-warna ceria sesuai dengan kanak-kanak, tapi dalam masa yang sama masih mengekalkan konsep ringkas supaya tidak menjadi sarat.

Ukuran bantal 48 sm x 48 sm. Material fabrik adalah daripada kapas.



Sunday, October 30, 2016

My small perfume pouch

This is the last day of the day. As calculated by "them"...it was 16 years. I'm having all the sort of emotions in this place - sweet, bitter, sad or anything you can named it. Some where, some how the journey was ended up here. The decision should be made. It might be the worst thing happened to you or the best thing you have, depends on what you do after this.

However my sharing is about  my little gifts and thoughts for you guys. We spent 12 years together, We shares stories, jokes, problems or just telling opinion. The ugly and gloomy of Block 9 ...but it brings warmth to my heart. It just time had changed and I really need to make my move.

I made it really personal for you guys..My hand writing  there with the names that I used to call you. I really appreciated true friendship which is based on sincerity rather than who you are or what you have.

Small Gifts :

Saturday, October 29, 2016

Cara membuat cenderamata daripada fabrik - uncang minyak wangi

Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat "sachet" perfume.





































Bahan-bahan yang diperlukan:


1. Fabrik burlap setiap satu dipotong 6 inci  lebar dan 9 inci panjang.
2. Fabrik putih (untuk tulisan nama ditangan)

3. Renda hitam.
4. Puncher fabrik (boleh diperolehi  diSpotlight berharga dalam RM130 tetapi              sangat berbaloi.(must have  ITEM !)
5. Gegelung Puncher - (boleh diperolehi di kedai jahit).
6. Tali untuk menggantung.
7. Bebola perfume - daripada Lovely Lace(berharga RM20.00 sebotol dan jumlah             bilangan bebola adalah 30 biji.

CARA MEMBUATNYEE..

1. Potong kain fabrik dalam ukuran 6 inci lebar dan 9 inci panjang.





































2. Tekap bentuk bulatan  dan tulis nama . Gunakan marker khusus untuk fabrik supaya tulisan tidak kembang.




































3. Jahit tepi fabrik burlap tersebut dan kelim bahagian atas dan bawah
4. Jahit pula fabrik putih tersebut (yang dibuat bulatan).



































5. Setelah itu lekatkan renda yang berwarna hitam tersebut.
6. Terbalik kan fabrik tersebut dan gosok fabrik burlap tersebut untuk kelihatan lebih kemas.

















7. Kemudian jahit kiri kanan fabrik untuk membentuk uncang.
8. Setelah itu terbalikkan fabrik tersebut






































9. Masukkan bebola pewangi tersebut. Bebola itu telah pun mempunyai wangian yang tersendiri. Saya tambahkan dengan pewangi yang sama supaya baunya lebih kekal.



































10. Jahit bahagian atas uncang tersebut.
















11. Setelah dimatikan jahitan ..supaya bebola tersebut tidak bergolek-golek keluar, boleh lah menggunakan puncher fabrik yang berwarna biru tersebut. 




































12. Kemudian sematkan gegelug yang berwarna emas tersebut dan tekan kembali menggunakan fabrik puncher tersebut.







































































13. Bolehlah dipasangkan tali mengikut panjang tali dan warna berdasarkan kesesuaian dihati.

HASILNYA.....DISUSUN UNTUK SESSI PHOTO SHOOT