Saturday, January 25, 2014

Peralatan jahitan

Bulan January 2014 sudah hampir sampai ke penghujungnya. Permulaan tahun baru ini saya sambut dengan membeli barangan keperluan jahitan yang telah lama saya idam-idamkan. Tanpa peralatan jahitan ini sebenarnya kerja  masih boleh juga dilakukan tapi dengan peralatan akan menjadi lebih pantas dan kemas.
5 peralatan yang diharap dapat menolong kerja-kerja menjahit.Peralatan pertama...memudahkan dalam pembuatan pom-pom. Sebelum ini saya telah mencuba membuat pom-pom secara manual tetapi malangnya tidak menjadi. Teringin sekali hendak menjahit pom-pom disekeliling sarung bantal terutamanya produk kanak-kanak.
Eraser pen...memudahkan untuk memadamkan garisan-garisan yang telah dibuat menggunakan pensil warna.

Ram jenama DMC. Sebelum ini saya telah pun beli ram biasa di kedai jahit. Tapi malangnya selalu kain selalu tercabut. Jadi kali ini saya melabur sedikit.


Pembuat bias-tape. Hanya perlu potong fabrik yang dikehendaki dan seterusnya masukkan fabrik ke dalam peralatan ni untuk membentuk piping yang diperlukan, cara manual saya potong fabrik, lipat 2 dan seterikakan.

Pembuat bunga kait. Disebabkan mengait ialah kemahiran yang tidak saya miliki, dan selalu membeli bunga kait daripada IKEA, untuk jimat kos dalam jangka masa panjang flower maker ini diharap dapat membantu saya dalam membentuk bunga idaman.

Diari tahun 2014. Tiada kaitan dengan pembelian diatas, cuma tertarik dengan corak bunga pasley dan saya merupakan peminat barangan alatulis terutamanya yang unik.

Didalam diari ada panduan dan tips. 
Saja suka-suka menambahkan pembacaan.
No comments:

Post a Comment

Thanks for your visit and comments.